Rendering of the new facility and lanscape highlighting the features 

Above: Leslie Barns Facility and Landscape Rendering Looking south from Lake Shore Boulevard 

A landscape design competition was held in 2010, asking participants to submit proposals for the area around the facility at Leslie Street and Lake Shore Boulevard (facility was designed by Strasman Architects Inc.). Brown and Storey Architects Inc. won the landscape design competition for their conceptual plans of the area. Brown and Storey’s concept, ‘Capture the Moment’ incorporates the natural elements of the area linking the Eastern Beaches, Martin Goodman trail and Leslie Spit. Features will include new plantings, trees, wider sidewalks and improved lighting.

In addition to red decorative panels and greenery, the Leslie Barns acoustic wall will include 26 small viewing panels.

A rendering of the red decorative panels and viewing panels.

Above: Rendering of the red, decorative acoustic wall with a small viewing panel.

The wall will also include two large “full height” viewing panels – one on Lake Shore Boulevard and one on Leslie Street.

A rendering of the red decorative panels and viewing panels.

Above: Rendering of the red, decorative acoustic wall with a large viewing panel.

Rendering showing the views from the viewing panels off of Lake Shore Boulevard and Leslie Street.

Above: Rendering showing the views from the large viewing panels off of Lake Shore Boulevard and Leslie Street.

The 'A' viewing panel will be aligned with an open native grass area perpendicular to Leslie Street in the perimeter landscape. The view through the glazed panels, framed by clusters of tree planting, will look into the site down the eastern length of the tracks. The west building will be prominent in the view, however, this location will allow for better viewing of moving streetcars as the primary tracks for moving out of the site run directly in front of the panels.

The 'B' viewing panel will be aligned with an open area adjacent to Lake Shore Boulevard East. There is a close proximity to the Martin Goodman Trail in this area to access an up-close view at the panel location. The view through the glazed panels will look south across the tracks to the east wing of the building and will have a view to the landscaped stormwater pond at the south-east corner of the site. Streetcars will be visible as they are parked and moving through the site.


 

Brown and Storey Architects Landscape Plan Drawings

Leslie Street Plan

Below: Intersection of Leslie St and Lake Shore Blvd

plan view drawing of the proposed landscape design at Leslie and Lake Shore 

 

Below: Intersection of Leslie Street and Queen Street East

plan view drawing of the proposed landscape design at Leslie and Queen

 

Below: Intersection of Leslie Street and Commissioners Street

plan view drawing of the proposed landscape design at Leslie and Commissioners

 

For a complete look at the above plan, please download the PDF (15 MB PDF file ).

 

Queen Street Plan

Please note that the benches shown in the renderings have been replaced with benches designed by the BIA which were installed along Queen Street at Hastings, Leslie, Curzon and Rushbrooke in early 2016.

Queen Street plan drawings detailing the new landscape design

For a complete look at the plans above, please download the PDF (10 MB PDF file ).

 

Redesigned Streetscape

Leslie Street Renderings

Image showing a redesigned section of Leslie Street looking north from Eastern Ave

Above: Leslie Street looking north from Eastern Ave 

Image showing a redesigned section of Leslie Street looking south from Memory Lane

Above: Leslie Street looking south from Memory Lane

Queen Street Renderings

Above: View from Curzon St looking south to Queen St

Above: View from Queen St looking north to Hastings Ave

 -------------------------------------------------------------

Landscape Design Project History

Update – Fall 2012

At its meeting of November 21, 2012, the Commission endorsed a change of name for the new streetcar facility being built at Lake Shore Blvd and Leslie Street to the “Leslie Barns”. Historical documents contained within these pages will still refer to the facility as “Ashbridges Bay Streetcar Maintenance & Storage Facility”.

Please note the new email address is lesliebarns@ttc.ca

On October 9th, 2012, residents and business owners who live or operate businesses directly adjacent to planned streetscape improvements were invited to give their feedback on Brown and Storey Architects Streetscape Improvement Plan. Presentations were given by City Urban Design and Brown and Storey Architects. PDF file

On September 24, 2012, area cyclists met with City of Toronto Cycling Staff to review and recommend ways to improve cycling links from Queen Street to the Waterfront and enhance overall safety on Leslie Street. Improving safety at the Eastern Avenue intersection emerged as a common theme, and the Streetscape Plan will be updated to reflect this.

January 31, 2012

Streetscape Working Group Meeting #2 – The Project Team, along with Brown and Storey Architects presented the updated design for Leslie Street and Queen St.(Jones to Hastings).

November 9, 2011

Perimeter Landscape Design – TTC staff, along with Brown and Storey Architects, presented the detailed landscape design for the perimeter of the Ashbridges Bay Streetcar Maintenance and Storage Facility.

September 14, 2010: Brown and Storey Architects Awarded Landscape Design Contract

After a thorough review and evaluation of each of the three submissions, the Landscape Design Jury has selected Brown and Storey Architects to implement their concept along Leslie Street and Lakeshore Blvd. The firm, led by James Brown and Kim Storey, will be joined by landscape architect Scott Torrance to implement their design. The company’s scope will centre around the new Maintenance and Storage Facility, as well as explore streetscape options north on Leslie Street to Queen . Congratulations to Fleisher Ridout and gh3 for their participation and helping generate excitement on this project.

The winning submission entitled “Capture the Moment”, incorporates a red frieze along the property line and wrought iron screens along the trail. A design jury coordinated by the City of Toronto, Urban Design received presentations from each of the firms and evaluated them prior to selecting a winner.

August 8 and 10, 2010

Outreach events for the design competition were held in the community. Thank you to all who stopped by along the Martin Goodman Trail and Woodbine Park to meet the designers and submit comments.

May 19th, 2010

Three leading urban design landscape firms present their concepts to the community for the perimeter of Ashbridges Bay Facility.